Bratislava 10. septembra (TASR) - Odhaduje sa, že v roku 2020 bude 75
percent všetkých úmrtí spôsobených chronickými neprenosnými ochoreniami,
ako sú kardiovaskulárne ochorenia, diabetes, obezita a rakovina.
Väčšine týchto chorôb sa dá pritom významnou mierou zabrániť zmenou
stravovacích návykov. Nadmerný príjem nasýtených tukov sa považuje za
rizikový faktor kardiovaskulárnych ochorení, upozornila Iveta Vaverková
zo Združenia pre zdravie a výživu.
„Výsledkom nadbytku nasýtených tukov v našej strave je fakt, že sa v
priemernej úrovni cholesterolu v krvi nachádzame v červenom pásme, inak
povedané, na Slovensku máme zvýšenú hladinu zlého LDL-cholesterolu.
Nakoniec, nie náhodou patria u nás kardiovaskulárne ochorenia k
najčastejším príčinám úmrtia. Pokiaľ je cholesterolu v krvi nadbytok,
ukladá sa do stien ciev, ktoré kôrnatejú a dochádza ku vzniku
aterosklerózy," povedala Vaverková.
Základom zdravého životného štýlu by mala byť preto vyvážená a pestrá
strava, ktorú tvorí zelenina, ovocie, celozrnné obilniny, ryby,
nízkotučné mliečne výrobky a chudé mäso. Z tukov je najlepšou voľbou
zamerať sa na rastlinné oleje ako repkový, olivový, slnečnicový a
rastlinné margaríny z nich vyrobené.
Slovensko patrí v konzumácii nezdravých tukov ku krajinám, ktoré sú v
rizikovej zóne. Vedecký časopis British Medical Journal publikoval
štúdiu, ktorá sa zaoberá celosvetovou spotrebou tukov. Tá ukázala, že v
konzumácii nezdravých, nasýtených tukov patrí Slovensko so spotrebou
13,2 percenta nad priemer odporúčanej normy (9,4 percenta denného
energetického príjmu). Ich zdrojom sú živočíšne a aj niektoré rastlinné
tuky, ale hrozbu predstavujú predovšetkým trans-mastné kyseliny v
stužených tukoch využívaných najmä v pekárenskom priemysle – nachádzajú
sa v tukovom pečive, polevách, sušienkach či v keksíkoch.
0